Δήλωση Δρος Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη

Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη,
Ομότ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Η γνώση της καλλιέργειας της γης, δώρο της θεάς Δήμητρας προς τους κατοίκους της Αττικής, και η οργανωμένη γεωργία θέτουν για πρώτη φορά “θεσμούς” της κοινωνίας και η θεά ονομάζεται Θεσμοφόρος, εξ ού και η εορτές προς τιμήν της Θεσμοφόρια. Κατά την διάρκειά τους, μεταξύ άλλων, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των παραγομένων καρπών από τους εκλογείς και από τα ιερά χωράφια κάτω από την Ακρόπολη συλλέγονταν οι σπόροι για την αναπαραγωγή των καλλιεργειών, εξασφαλίζοντας την βιοποικιλότητα και τις τοπικές ποικιλίες.

Οι Αθηναίοι ήταν περήφανοι που είχαν πρώτοι μεταξύ των ανθρώπων διδαχθεί από τη θεά Δήμητρα την καλλιέργεια των καρπών και την ελευσινιακή τελετή. Ιδιαίτερα στα πλαίσια των Ελευσινίων Μυστηρίων, ανήγαγαν το «προνόμιο» αυτό σε κύριο διαπραγματευτικό επιχείρημα έναντι των συμμάχων και εχθρών τους, διεκδικώντας τον σεβασμό της ανθρωπότητας για τη γενναιοδωρία που είχαν επιδείξει να μοιραστούν τα διδάγματα της Γης Μητέρας.

Ας ξαναδώσουμε στην γη της Αττικής την ιερότητά της περιφρουρώντας με σεβασμό την ελάχιστη περιαστική καλλιεργήσιμη και δασική έκταση.

Μοιραστείτε το:

ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Go to Top