Από την αρχαιότητα στο σήμερα της Αττικής Γης

Τα Θεσμοφόρια ήταν μια γιορτή που υμνούσαν τη γονιμότητα της γης, τιμούσαν τη “Θεσμοφόρο Δήμητρα”, τη θέα του εδάφους, της βλάστησης και της γονιμότητας, σε διάφορα μέρη της Αρχαίας Ελλάδας.

Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται “Θεσμοφόρος Δήμητρα”. Προς τιμήν της οι Αθηναίοι καθιέρωσαν τα ετήσια “Θεσμοφόρια”, όπου ελεγχόταν η ποιότητα των τροφίμων.

Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό “πεδίο συνάντησης” μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογίας, της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής, με στόχο την ανάδειξη της διασύνδεσης της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή, τα προϊόντα της Αττικής και τον τουρισμό.

Μία γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Τα Νέα Θεσμοφόρια έρχονται στο σήμερα ως μια γιορτή που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μια γιορτή της Αττικής γης, εμπνευσμένη από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά- με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά κι ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί –με προστάτη το Διόνυσο. Πρόκειται για προϊόντα- οικονομικούς πυλώνες της Αθηναϊκής Πολιτείας, συνδεδεμένα διαχρονικά και με τη θρησκεία, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας.

Αυθεντικότητα στη Ταξιδιωτική Εμπειρία

Η σύνδεση της Οικονομίας της Φιλοξενίας με τη πρωτογενή παραγωγή, η προώθηση των αυθεντικών και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων κι η ενσωμάτωσή τους στη ταξιδιωτική εμπειρία ως μέρος της μοναδικής μεσογειακής διατροφής, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της προσφερόμενης Αττικής Εμπειρίας στο ταξιδιωτικό κοινό και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Μοιραστείτε το: