Ένα από τα πιο απολαυστικά πρωινά που δοκιμάσαμε: Ο αισιόδοξος θεσμός του Ελληνικού Πρωινού Αττικής Γης

Ολόφρεσκες σαλάτες, μερακλίδικες πίτες, ελληνικός καφές στη χόβολη, δημιουργικά μείγματα χυμών και αρωματικά αφεψήματα βοτάνων, ζεστοί λουκουμάδες και κρεμώδες ρυζόγαλο είναι ανάμεσα στις προτάσεις που αναδεικνύουν την παράδοση και αναβαθμίζουν τον τουρισμό.

από την Γεωργία Καρκάνη 27/09/2023

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στο Ble Pavillon στον Άλιμο, γευτήκαμε τον πολλά υποσχόμενο θεσμό του Ελληνικού Πρωινού Αττικής Γης. Τον σύστησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια μέσα από έναν πλούσιο μπουφέ από γλυκές και αλμυρές λιχουδιές που τιμούν τη γαστρονομική παράδοση, αναβαθμίζουν τον τουρισμό, φροντίζουν την υγεία – και, στους Έλληνες ταξιδιώτες, ενδεχομένως ξυπνούν αγαπημένες γευστικές αναμνήσεις.

Παραδοσιακός ελληνικός καφές στη χόβολη, βιολογικά αφεψήματα από βότανα της Αττικής, τοπικά προϊόντα όπως φιστίκι Αιγίνης, μέλι, ελαιόλαδο, σύκα, λεμονάδα ήταν μόνο μερικά από τα υλικά και οι συνταγές που διεκδίκησαν μια θέση στο πιάτο μας ενώ ο Γεώργιος Μπόσκος, καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και διατροφολόγος, εστίασε στα οφέλη τους στον οργανισμό, ως μέρος της ελληνικής-μεσογειακής διατροφής την οποία η επιστήμη συνιστά ανεπιφύλακτα.

Ψωμί, κουλούρι, σαλάτα από φακές με ντρέσινγκ ήταν ανάμεσα στις προτάσεις του Ελληνικού Πρωινού.

Τι είναι το Ελληνικό Πρωινό

Το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που διαφοροποιείται σε κάθε περιοχή ώστε να αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις της, επιδιώκει την επαφή του επισκέπτη με τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο. Οι νέες συνθήκες, μάλιστα, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την επέκτασή του. Γιατί όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός: «Οι δεκαετίες όπου η επιτυχία του τουρισμού μετριόταν σε κεφάλια ή τζίρο ανήκουν στο παρελθόν. Η κλιματική αλλαγή, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, επιβάλλουν να τη μετράμε με καινούριους τρόπους και από αυτή τη μέτρηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγροτικός κόσμος, ο πρωτογενής τομέας, όπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το ελληνικό πρωινό». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή «1.300 και πλέον ξενοδοχεία έχουν πιστοποιηθεί με το μόνο προϊόν που συνδέει έμπρακτα τον πρωτογενή με τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό κλάδο».

«Οι δεκαετίες όπου η επιτυχία του τουρισμού μετριόταν σε κεφάλια ή τζίρο ανήκουν στο παρελθόν. Η κλιματική αλλαγή, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, επιβάλλουν να τη μετράμε με καινούριους τρόπους και από αυτή τη μέτρηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρωτογενής τομέας, όπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το ελληνικό πρωινό».

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, είπε επίσης πως «ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι πλέον αυτά τα ποιοτικά, τοπικά προϊόντα μας να τοποθετηθούν σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη». Η ίδια επισήμανε ακόμα πως «αν δεν προστατεύσεις το περιβάλλον, τη φύση, τη γη που γεννά αυτά τα προϊόντα, πώς θα συνεχίσει να είναι αυτή η ζωή;».

Τι είναι το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια

Μια νέα, μεγάλη γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, που διοργανώνεται στην Αττική από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Με επίκεντρο την ενδυνάμωση της κοινότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη φέρνει κοντά ντόπιους και επισκέπτες σε έναν εορτασμό του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Αττικής Γης.

Ολόφρεσκοι λουκουμάδες τηγανίστηκαν μπροστά στα μάτια μας και σερβιρίστηκαν ζεστοί, ντυμένοι με αττικό μέλι και κανέλα.

Δείτε μια παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Αττικής Γης σε βίντεο: